Boosheid Vettel en Lauda is verdienste van Max

Dat vier ronden van een verder oersaaie Grand Prix van Mexico editie 2016 toch zo veel stof tot nadenken, praten en schrijven kunnen opleveren. Denk je eens in dat die race vier ronden korter was geweest… Ik zou de race nu al vergeten zijn, behalve dan Max’ derde plaats. De gebeurtenissen in die paar ronden vallen in verschillende delen uiteen. Verstappen vs. Vettel/Ferrari, Vettel vs. Whiting, Lauda vs. Verstappen en steward Gary Connely vs. Verstappen. En dan moeten we ook nog Hamilton en Rosberg noemen, maar dat speelde zich allemaal in de eerste ronde af.
Een poging tot nuchtere analyse, hoe moeilijk ook.

mexico
Hamilton verremt zich en schiet rechtdoor.

Verstappen vs. Vettel/Ferrari
Het zal niemand ontgaan zijn dat het team van Ferrari de laatste maanden derde viool moet spelen in de Formule 1. En dat voor een team dat vindt dat ze de beste zijn en de belangrijkste renstal in de sport. Nog voordat Max in de Red Bull klom, lagen de twee teams al met elkaar in de clinch en dat is met de komst van Max alleen maar erger geworden, vooral omdat de Ferrari-rijders bij voortduring tegen de achterkant van (Verstappens) Red Bull aankijken. En dat zorgt voor een hoop frustratie in het Italiaanse kamp. Zie Spanje, zie Hongarije, zie België enz. Die frustratie heeft er mede toe geleid dat de ‘moving-under-braking-regel’ werd aangescherpt en nu de Verstappen-regel heet. Dat Vettel daar het eerste slachtoffer van werd is wrang voor hem, maar zijn poging om Ricciardo van de baan af te duwen terwijl de Australiër al naast hem reed, heeft niets te maken met de verdedigende acties van Verstappen ten opzichte van Rosberg, Räikkönen en Hamilton in eerdere races. Zoals Verstappen terecht opmerkt: ik weet tenminste hoe je het moet doen, hij niet. Ferrari heeft dit jaar dus een hoop frustratie opgekropt in de Italiaanse zielen en weet zelfs kortsluiting te doen ontstaan in het anders redelijk nuchtere brein van een Duitse viervoudig wereldkampioen Formule 1. Het was ontluisterend om te zien en te horen… Zijn gescheld en die vermanend zwaaiende vinger waren heel fout. Ik vraag mij af hoeveel vingers er de laatste dagen op de Duitse Autobahn vermanend gezwaaid zijn omdat ze vonden dat ze recht hadden op meer asfalt dan hun medeweggebruikers.

Vettel vs. Whiting
Vettel is niet bestraft voor zijn tirade ten opzichte van Charlie Whiting. Ik vond dat ook niet per se nodig. Ik vraag me wel af wat er gebeurd was als Verstappen zo tekeer was gegaan. Ik denk niet dat hij onbestraft was gebleven, zelfs niet na honderd excuusbrieven aan het adres van wie zich ook maar beledigd zou kunnen voelen. Ik denk dat Vettel het nog het moeilijkst zal hebben om met Max in gesprek te gaan. Wie zou daar niet graag bij willen zijn…?
Waarom ik het niet nodig vind Vettels gescheld te bestraffen? Het levert mooie tv op en ik zou het jammer vinden als de radioboodschappen zakelijk worden, omdat men straffen vreest. Vroeger op het schoolplein riepen we al: schelden doet geen zeer. Is misschien niet helemaal waar, daar waar het kinderen betreft, maar kom op, volwassen kerels… Er zullen allerlei mensen zeggen dat dat gefuck leidt tot normvervaging, maar ik denk dat kinderen die normvervaging ook en zelfs in grotere mate ergens anders opdoen.
Een beetje anders ligt het wat betreft Vettels opmerking, I think I’m gonna hit somebody en zijn agressieve opzoeken van Verstappen na de finishlijn om hem zijn misnoegen mede te delen. Dat ze af en toe fuck off op de radio roepen interesseert me niet zo, maar als coureurs hun collega’s op de baan zodanig bejegenen dat er gevaar kan ontstaan, dan is er wel een grens overschreden. En zeker iemand als Vettel, die bij herhaling heeft geroepen dat Verstappen wat kalmer moet racen, moet zich dan niet schuldig maken aan agressief gedrag als de race is afgelopen. Agressie tijdens het racen, fantastisch, heerlijk, maar na de finishlijn… Heel fout.

Lauda vs. Verstappen
Ik moet toch zo lachen om de non-executive director van Mercedes, waarbij de nadruk wat mij betreft moet liggen op non… Ik heb Lauda nog altijd hoog zitten, maar hij is door zijn commentaren wel aan een gestage afdaling begonnen. Het belachelijkst van al vind ik wel zijn boze opmerking dat Verstappen zich mengt in de wereldkampioenschapsstrijd tussen Hamilton en Rosberg. Rijden zij een andere race dan? Lag Verstappen op een ronde achterstand bij zijn inhaalmanoeuvres? Meneer Lauda, ik heb een voorstel. We laten uw beide coureurs tussen de eerste en tweede vrije training van de twee komende Grand Prix’ samen op de baan uitvechten wie kampioen wordt en gaan daarna op zondag echt racen waarbij ook de nummer drie gewoon de nummer twee mag proberen in te halen.
Wat wil Lauda? Dat de rest van het veld achter de twee Mercedessen aanrijdt, want, ohhh jongens, niet in de buurt komen van die twee, want die rijden om het kampioenschap… In Spanje reden ze toch ook om het kampioenschap? In Monaco reed Rosberg toch ook om het kampioenschap? En nu het iedere race beslist kan zijn, mogen de Red Bulls en de Ferrari’s ineens niet meer mee racen om de plekken 1 en 2. Baarlijke nonsens Herr Lauda en een groot kampioen als u zeer onwaardig!
De tirades van Lauda worden natuurlijk ten dele ingegeven door het feit dat Verstappen iedere race dichter bij in ieder geval de tweede Mercedes komt. In Japan knokte hij met Hamilton, in Engeland, Duitsland en Canada met Rosberg en in Mexico was dat niet anders. Het is dus absoluut de verdienste van Max dat Herr Lauda zo zenuwachtig van hem wordt. Hij en Ricciardo bedreigen de Mercedes-hegemonie. Overigens, heeft Lauda Vettel al geadviseerd om een psychiater te bezoeken…?
Deze Gary Connely had na zijn onfrisse praktijken na de Grand Prix van Japan, waarin hij Mercedes probeerde te verleiden in protest te gaan tegen de verdedigende actie van Verstappen ten opzichte van Lewis Hamilton, vast nog een appeltje te schillen met de jonge Nederlander.
Was de vijf seconden straf voor Verstappen terecht? Ik zeg ‘nee’! Er zit bij de stewards en de FIA iets mis wat betreft de uitleg van de ‘leaving-the-track-regel. In het regelboek staat dat er gestraft wordt bij ‘leaving the track AND gaining a lasting advantage’. De interpretatie van die regel wordt echter steeds vaker ‘leaving the track IS gaining a lasting advantage’. Dat laatste is natuurlijk niet waar. Je kunt ook de baan verlaten zonder daar voordeel bij te hebben, wat bij Max in Mexico het geval was. Ook vorig jaar verliet Verstappen in Rusland de baan in zijn gevecht met Button, maar had daar geen voordeel bij. Toch werd hij bestraft. Ook nu gebeurde dat onterecht, want welk voordeel had hij? Toen Max zich verremde, lag Vettel zeker een autolengte achter hem. Nadat Max weer terug op de baan was, lag Vettel maar een halve autolengte achter de jonge Nederlander. Waar is het voordeel dan?
Hamilton had in de eerste ronde wel een voordeel, want toen hij weer asfalt onder de wielen had, lag hij een straatlengte voor Rosberg. Hamilton was echter zo slim om zich meteen wat terug te laten zakken om het voordeel teniet te doen. Bovendien kwam meteen daarna de safety car op de baan. Roepen dat Hamilton ook bestraft had moeten worden, is dus niet terecht, want ook hij had geen ‘lasting advantage’.
We willen allemaal dat coureurs racen op het scherp van de snede, op de rand van het fysiek mogelijke en dat betekent dat je ook wel eens van het randje af kan vallen. Als een coureur derde ligt en na een afgesneden bocht ligt hij tweede, dan is er overduidelijk sprake van voordeel. Bij Verstappen was dat niet het geval. De straf was dus onterecht.
Had Vettel recht op de derde plaats? Ik zeg ‘nee’! Ik lees in verschillende artikelen en hoor in commentaren dat Verstappen de derde plaats aan Vettel had moeten teruggeven, maar de Duitser heeft op geen enkel moment in de slotfase van de race op de derde plaats gereden. En het kan toch ook niet zo zijn dat een coureur die zich verremt en rechtdoor schiet meteen zijn plaats af moet staan? Toch vonden Gary Connely en minstens twee andere stewards dat er een straf moest volgen.  Zou hij in zijn vuistje gelachen hebben toen hij Max die vijf seconden kon aanwrijven? Zou hij nu tevreden zijn, of moet Verstappen steeds achterom blijven kijken…? Wordt vervolgd, zonder twijfel!

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s