Het lijkt de goede kant op te gaan met de halo: richting prullenbak

Ik schuif het onderwerp al een tijdje voor me uit, want ik hou er niet zo van mezelf te ergeren. Toch moet ik de koe (of de stier zo u wilt), maar eens bij de horens vatten: de halo, het aeroscreen of hoe ze ook allemaal mogen heten. Ik kan niet in woorden gieten hoezeer ik me erger aan deze attributen die op Formule 1-bolides dreigen te verschijnen. Ik vind ze spuuglelijk en bovendien stralen ze iets uit dat niet bij de racerij hoort, het vermijden van elke vorm van gevaar. Coureurs die voorstander zijn van zo’n ding, kunnen wat mij betreft achter de geraniums plaatsnemen. Daar is het best veilig…

halo

Het was onlangs Mercedes-baas Toto Wolff die het pijnpunt durfde te benoemen: Jules Bianchi. Ik dacht daar meteen achteraan: Justin Wilson, want zijn onfortuinlijke dood heeft geleid tot het idee van een overkapping over de Formule 1-cockpits. Wolff verklaarde dat de Formule 1-wereld een beetje aan het doorschieten is waar het overdreven zorg over veiligheid betreft. Jammer genoeg neemt hij geen stelling tegen de overkapping, hij wil eerst eens horen wat anderen erover te zeggen hebben.

Wie de lijst van doden in de Formule 1 sinds pak hem beet 1950 bekijkt, slaat de schrik om het hart. Er zit amper een jaar tussen zonder dodelijke ongevallen en in sommige jaren overleden er twee of drie coureurs in twee maanden of in een weekeinde zoals in 1994 met Roland Ratzenberger en Ayrton Senna. Sinds dat fatale weekeinde eind april, begin mei 1994 duurde het twintig jaar voor er weer een naam op die lijst gezet moest worden, die van Jules Bianchi. De Formule 1 werd na 1994 veel veiliger en was amper meer een dodelijke sport te noemen.

In de jaren zestig en zeventig heette het in de Formule 1 dat de dood altijd meereed, iedere kilometer, iedere race. Niemand wilde daar veel woorden aan vuil maken, hoefde ook niet, want gezien de lijst met fatale ongelukken werd je er vaak genoeg mee geconfronteerd. Jules Bianchi was voor velen de eerste kennismaking met de dood van een Formule 1-coureur. Men was vergeten dat de racerij levensgevaarlijk kan zijn. In het leven loop je risico’s en in de racerij nog iets meer, maar daar ben je autocoureur voor.

Ik vraag me wel eens af hoe motorcoureurs tegen deze hele halodiscussie aankijken. Schieten ze in de lach als ze een collega met een vierwieler horen zeggen dat als een halo veiliger is het ding maar ingevoerd moet worden, ook al is het lelijk? Vinden ze Formule 1-coureurs die zo’n ding willen maar watjes? Ik kan het me goed voorstellen als ik ze op hun motoren over de baan zie scheuren. Hoe kwetsbaar zitten zij op hun tweewielers? Je kunt je afvragen of autoracen, maar vooral de Formule 1, nog wel zo gevaarlijk is. Misschien is wielrennen wel veel gevaarlijker. Toch heb ik nog niet één wielrenner horen pleiten voor de invoering van zijwieltjes om het risico van vallen te verkleinen.

Inmiddels begint ook Lewis Hamilton overstag te gaan. Hij was een van de coureurs die riepen dat een overkapping niets met Formule 1 te maken heeft. Hulde voor dat standpunt. Maar na het zien van een rapport waaruit blijkt dat je bij bepaalde situaties een zeventien procent grotere kans hebt een ongeluk te overleven, begint ook Hamilton te denken aan een overkapping. Ik heb een simpel rekensommetje voor Lewis: als je nooit meer in de buurt van een circuit komt, overleef je honderd procent zeker ieder ongeluk.

De Formule 1 speelt een gevaarlijk spel. Het doorschieten in veiligheid levert veel minder thrill op bij kijkers en misschien ook coureurs. De populariteit van de Formule 1 is niet meer wat het vroeger was. Het zou best kunnen dat dat deels komt omdat de sport tegenwoordig zo steriel lijkt. Ik hoop het niet, maar ben er niet zeker van. Als je als Formule 1 ieder risico wilt uitsluiten, is de sport ten dode opgeschreven. Een min of meer gevaarlijke sport risicoloos willen beoefenen is een dwaalweg. Stop dan met racen en kruip achter de geraniums, daar gebeurt over het algemeen niet veel, tot je toch dood gaat.

Hans

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s