Vettel en Raikkonen reageren frustraties af op Verstappen

Ik mis de oude Sebastian Vettel, de vrolijke, grappige Duitser van vorig seizoen is in korte tijd een mopperpot eersteklas geworden. Kijkt hij te veel naar zijn teamcollega en mede zeurkous Kimi Raikkonen? Ik heb nooit geloofd in het gezegde: wie met pek omgaat wordt ermee besmet, maar je zou bijna je mening gaan veranderen. Deze keer is Max Verstappen het mikpunt van hun zure commentaren. En dan hebben we nog het gezeur over de regels, waarbij Raikkonen in een spagaat valt die zijn liezen op zijn leeftijd niet meer aankunnen.

maxhongarije
foto Red Bull Racing


Het is dit jaar bijna iedere race raak. Dan verschijnt het boordradio-icoontje van Sebastian Vettel in beeld en dan weet je wat er komt. ,,Blue flags, come on, blue flags, seriously ?” De Duitser zit duidelijk niet lekker in zijn vel bij Ferrari, wat hij zelf ook mag beweren om dat te weerspreken. Dat begon al in China waar hij volkomen onterecht Daniil Kvyat onderuit de zak gaf voor zijn prachtige inhaalmanoeuvre bij de Duitser in bocht 1, waarbij de laatste zijn teamgenoot Raikkonen raakte. Dat is natuurlijk niet leuk, maar zó ingehaald worden door een Red Bull zal een gevoelige kras in de lak van zijn ego hebben gekerfd. Kvyats antwoord vlak na de race op de fulminerende Duitser was adequaat, Hey, that’s racing, man!

En dat is precies wat er bij de heren van Ferrari aan ontbreekt op dit moment, ze lijken niet te beseffen dat ze aan het racen zijn. Tekenend daarvoor is de opmerking van Vettel dat Max in de toekomst wel zal kalmeren en minder agressief zal rijden. Zitten wij daar op te wachten? Kalme coureurs? Coureurs die netjes aan de kant gaan als de bolide achter hen verser en sneller rubber heeft, zelfs als het om een positie gaat? Zelf durfde ik er niet op te hopen dat Max de aanstormende Fin achter zich zou kunnen houden, maar ik dacht wel: als het Max lang genoeg lukt, worden Kimi’s banden ook wat sleets.
Raikkonen heeft de afgelopen races langer de kont van de Red Bull van Verstappen kunnen bestuderen dan hem lief is, die frustratie is wel duidelijk geworden in Hongarije. Ik kan me voorstellen dat hij daar genoeg van heeft, maar dat is geen reden om een coureur die binnen de regels, maar met hand en tand zijn plaats verdedigt, aan te wrijven dat hij te agressief is. Het was een beetje hetzelfde als vorig jaar in Austin waar de Fin over de boordradio mopperde dat als de manier waarop Verstappen racete volgens de regels was, hij ook zo ging racen. Ga je gang, Kimi, graag!

Afgelopen weekeinde beging Raikkonen wat mij betreft de fout dat hij aan de ene kant roept dat al die regels onzin zijn, maar dat hij aan de andere kant op de regels wijst als hem dat beter uitkomt. Of je hebt een hekel aan al die onbenulligheden of je omarmt ze allemaal, maar niet de ene keer dit en de andere keer dat. Ik had de Fin een grootheid gevonden als hij had gezegd: ,,Dat ik sneller was geeft me nog niet het recht om iemand in te halen. Als ik er voorbij wil, moet ik er maar voorbij gaan, lukt het niet, dan zal die vent voor me het wel goed gedaan hebben. That’s racing.” Dat gold voor Max toen hij na de eerste pitstop achter Kimi terecht kwam en dat gold voor Kimi toen hij na zijn tweede pitstop achter Max zat. Maar dit soort wijsheden is misschien wel te veel gevraagd voor coureurs die nog vol adrenaline voor een microfoon staan.

Max had tijdens de Grand Prix van Hongarije duidelijk een mindere dag. Kan gebeuren. Dat hij desondanks vijfde wordt, een foutloze race rijdt en de boel keurig heel over de finish brengt en tien punten voor zichzelf en het team binnenhaalt, tekent eens te meer zijn klasse. Tot nu toe kwam er na een mindere race altijd weer een uitstekende race, dat belooft wat voor Duitsland. GoMax !

Hans

Zie ook: Verstappen nu een gearriveerd coureur

en: Kan Max Verstappen de druk wel aan

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s