Proost op Heineken als sponsor Formule 1

Het is al weer een week of twee doodstil rondom het nieuws van de voorgenomen sponsoring van het Formule 1-circus in het algemeen en een team in het bijzonder door biermerk Heineken. Dat is knap. Heineken was zacht gezegd ontstemd toen het nieuws op straat lag voor de biermagnaat dat wilde. Meestal zie je in dat soort situaties dat er stukje bij beetje meer informatie los komt, maar niet bij Heineken. De kroonkurk is weer stevig op de fles geramd en er drupt geen spatje nieuws meer naar buiten.

heineken

Eigenlijk is het vreemd dat een dergelijke merk niet al tientallen jaren verbonden is aan de Formule 1. Heineken is een topmerk dat in heel veel landen gezien wordt als een luxemerk. Het groene flesje met de ster behoort in die landen, zeker in Amerika, tot de luxere life styles. Formule 1 wordt door velen, terecht of onterecht, ook gezien als een topmerk en dus is een partnerschap tussen die twee topmerken voor de hand liggend, zelfs logisch. Heineken heeft echter lange tijd problemen gehad met de combinatie alcohol en autosport. De al jarenlange campagne van de Bernie Ecclestone: Bernie says: Think before you drive, lijkt de biermagnaat over de streep te trekken.

Canada is een prachtige locatie om de sponsordeal bekend te maken. In het hol van de Canadese leeuw Labatt. Eén van de grote concurrenten op de Amerikaanse markt. In Montreal is Heineken inmiddels omnipresent, getuige de vele foto’s van de Heineken-bordjes op en rond het circuit Gilles Villeneuve. Persoonlijk ben ik wel benieuwd naar het bedrag dat ermee gemoeid is. In de geruchten zaten steeds wel dezelfde elementen, behalve de hoogte van het bedrag. Dat varieerde van 120 tot 225 miljoen voor vijf jaar, verdeeld over bordsponsoring langs de circuits en de sponsoring van een team. Dat roept meteen de vraag op: welk team?
Volgens de geruchten konden renstallen zelf een voorstel indienen in ruil waarvoor ze de biercentjes krijgen. Met alle respect voor Sauber en Manor, maar ik denk niet dat Heineken zijn naam op één van die auto’s wil hebben. Te ver achterin het veld voor een topmerk. Maar welk team dan wel? We kijken naar de topteams en die iets daaronder.

Mercedes
Heeft nog geen drankensponsor, maar de vraag is of Petronas, de Maleisische oliebaronnen wel een gealcoholiseerde sponsor op de auto wil hebben. Zou voor Heineken een geweldige combinatie zijn.

Ferrari
Heeft in Singha al een Thaise biersponsor, ligt dus niet voor de hand. Singha heeft een alliantie met het Deense Carlsberg, een grote concurrent van Heineken die beide willen groeien op de Aziatische markt.

Williams
Heeft Martini, al vele, vele jaren betrokken bij de autosport, als hoofdsponsor. De combinatie van Heineken en Martini drinkt waarschijnlijk niet zo makkelijk weg.

Sahara Force India
Lijkt uitgesloten met het belangrijkste biermerk van India prominent op de auto: Kingfisher.

McLaren
Zou kunnen, ondanks Johnny Walker als prominente sponsor. Lijkt een mooie match.

Haas
Interessante optie, maar bepaald geen topteam, maar wel een Amerikaans team met ambitie en het gevecht op de biermarkt op het Amerikaanse continent is heftig. 

Red Bull en Toro Rosso
Ligt misschien niet voor de hand, maar is ook niet uitgesloten. Waar je Heineken drinkt, kun je geen Red Bull drinken, maar aan de andere kant heeft Red Bull Racing nog geen alcoholhoudend drankje op de auto staan. Toro Rosso heeft Estrella Galicia als sponsor, een Spaans biermerk.
Verder hebben we daar natuurlijk Nederlandse betrokkenheid met Max Verstappen. Maar Heineken is echt te internationaal georiënteerd om zich iets aan te trekken van een Nederlandse top gun. Op de Nederlandse biermarkt valt niets te verdienen. Bovendien is Max een wat ongeloofwaardig uithangbord geworden voor Heineken toen hij onlangs zei dat hij bier maar niks vindt en liever een Red Bull wodka drinkt. Of wordt de slogan dan: ,,Sinds ik Heineken drink, lust ik bier.”

We zullen snel weten waar ‘onze’ biercenten terechtkomen. In ieder geval in de Formule 1 en dat is de plek waar Heineken eigenlijk al jaren zou moeten zijn. Beter laat dan nooit…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s