Olav Mol heeft een co-commentator nodig

Ik vraag mij al drie dagen af of Olav Mol achteraf gezien toch niet liever andere woorden had gekozen om Max mee over de finishlijn van de Grand Prix van Spanje te schreeuwen. Hij moet geweten hebben dat de woorden die hij op dat moment uit ging spreken eeuwigheidswaarde zouden kunnen krijgen, zoals NOS-sportcommentator Frank Snoeks nog altijd herinnerd wordt aan zijn ‘Timmertje, Timmertje wat ga je doen’ tijdens de 1500 meter van Marianne Timmer tijdens de Winterspelen van 1998 in het Japanse Nagano of Jack van Gelders Bergkamp-ode in hetzelfde jaar tijdens de WK in Frankrijk. Ik twijfel zeer of Mols ‘Yohee, yoho, yoh fucking ho’-commentaar dezelfde eeuwigheidswaarde gaat krijgen. Dan nog eerder de emoties van twee bochten daarvoor.

Spanje4
Toch jammer dat Max er niet 0,003 seconden korter over deed om zijn eerste Grand Prix te winnen: 14 14 00 14 #Cruijff.

Maar wat had hij dan wel moeten zeggen? Dat vraagt hij zich ook af. Toch heeft hij een rondje of dertig kunnen nadenken over met welke woorden hij de geschiedenis in wilde gaan. Vanaf de 35ste ronde kon je het zien aankomen, toen Verstappen op verse medium-banden de pits verliet. Voor zover ik niet al op het puntje van de bank zat, schoof ik op dat moment nog verder naar voren toen ik besefte dat hij de resterende 32 ronden op deze set banden ging afleggen.

Op een gegeven moment, het zal zo’n veertien ronden voor het einde zijn geweest, dook Johan Cruijff in mijn nerveuze gedachten op. Tijdens de wintertests in Barcelona was hij bij Max op bezoek geweest, drie weken voor zijn dood. Een gebaar alsof Cruijff wilde zeggen, jij bent het volgende Nederlandse sporticoon, jij Max Verstappen gaat mijn heldenstatus erven, jij Max Verstappen zal het Nederlandse volk in vervoering gaan brengen, precies zoals ik dat deed in Amsterdam en Barcelona. En precies daar ging Max Verstappen voor de eerste keer in zijn carrière een Formule 1-race winnen. Waren best wat mooie woorden rond te verzinnen geweest.

Even terug naar die 35ste ronde en Max’ tweede pitstop. Zijn eerste was in de dertiende ronde waarin hij zijn softs had verwisseld voor mediums, waardoor hij al aan de bandenverplichtingen had voldaan. Uitgaand van een driestopsstrategie had Verstappen in die 35ste ronde op de gele softbanden de pits uit zullen komen om die zestien ronden later om te ruilen voor nog een set softs. Maar hij verliet zijn monteurs met de witte mediumbanden onder zijn Red Bull. En dat kon maar één ding betekenen: hij ging de race uitrijden op deze set. Vervolgens vroeg ik mij af of dat wel mogelijk was, 32 ronden op het bandenvretende ruwe asfalt van het Circuit de Catalunya. En wachtte ik tot Olav Mol die vraag ook op zou werpen, ik wachtte tot ik van hem de bevestiging kreeg dat mijn gedachten niet bizar waren. Toen Vettel in de 38ste ronde ook op mediums de pits uitkwam, wierp Olav dat balletje wel op, maar pas weer vier ronden later begon bij hem te dagen dat Max misschien ook geen pitstop meer ging maken.

Ik heb Olav nooit zo sterk gevonden op het strategische vlak. Hij vertelt vaak wat wij toch al op tv zien, maar gaat vaak niet diep genoeg waar het gaat om strategie. Technisch is hij weer wel sterk. Er kan geen barge board een andere kromming hebben of Olav ziet het. Ik zou graag zien dat Ziggo Sport een co-commentator op een stoel naast Mol neerzet, een co-commentator die wel zicht heeft op strategie en die analytisch sterker is. En ik heb al een kandidaat ook: Christijan Albers. Voormalig Formule 1-coureur en zelfs een blauwe maandag teambaas bij Caterham. Hij kent het klappen van de zweep.

De taak van Olav Mol als commentator zal met het succes van Max lastiger worden. Ik denk dat er steeds meer mensen gaan kijken die geen verstand van Formule 1 hebben en die zul je anders moeten bedienen dan de echte kenners. Olav beseft dat terdege. Als je alleen op het niveau van de specialisten spreekt, jaag je de novicen weg, maar als je je te veel richt op de nieuwe kijkers, blijven de specialisten toch wel kijken, alleen stijgt hun ergernis. Met een duo op de commentaarstoel kun je beide doelgroepen prima bedienen en kan het gesprek tussen die twee nog informatief zijn voor beide soorten kijkers.

De Formule 1 van tegenwoordig is volgens mij te ingewikkeld om één man het commentaar te laten doen. Je moet de race in de gaten houden, er zijn talloze schermen waar onnoemelijk veel informatie op te zien is. Vaak kijk ik een race twee keer, live met alle schermpjes en in herhaling zonder. Olav zou dan naar de race kunnen kijken en Christijan naar de schermpjes.
Albers / Mol, die zien samen meer dan stof!

Advertenties

2 gedachtes over “Olav Mol heeft een co-commentator nodig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s