De kwalificatie, wie zette zijn teammaat op de grootste achterstand in tijd?

Als je in de Formule 1 teammaats met elkaar wil vergelijken zijn de geleverde prestaties in de kwalificatie een mooie maatstaf. Vaak gebeurt dat door te kijken naar het aantal keren dat de een sneller was in de kwalificatie dan de ander. Zo liet Daniel Ricciardo in zijn Red Bull vier uit vier keer zijn versnellingsbak zien aan teammaat Daniil Kvyat en Max Verstappen drie uit vier keer aan Carlos Sainz jr. Maar er is nog een manier. Ik telde de kwalificatietijden bij elkaar op en maakte op basis van die verschillen tussen teamcollega’s de ranglijst op. Lees wie de lijstaanvoerder is en wie de nummer laatst is.

Een dergelijke ranglijst leest niet van boven naar beneden als van de beste naar de slechtste coureur. Deze ranglijst laat zien welke coureur zijn teamgenoot zoek rijdt en welke coureurs in de kwalificatie zeer aan elkaar gewaagd zijn. De coureur bovenaan de lijst heeft het grootste tijdverschil met zijn teammaat bij elkaar gereden, de coureur onderaan is het meest gewaagd aan zijn collega. Je zou kunnen zeggen dat deze ranglijst de bazen bij Red Bull nog meer munitie in handen geeft om Verstappen te promoveren naar Red Bull. Niet omdat Verstappen zo dominant is in de kwalificaties, maar omdat Kvyat verre de onderliggende partij is bij Ricciardo.

ricciardo

Daarmee verklap ik de lijstaanvoerder, hoewel het niemand zal verbazen dat het om Daniel Ricciardo gaat. Hij is de enige coureur op de grid (nog wel) die een clean sheet heeft ten opzichte van zijn teammaat. Hij was in vier van de vier kwalificaties sneller dan Kvyat. Waar ik zelf van schrok was het tijdverschil waarmee de Australiër dat deed. Over vier kwalificaties was hij 5,039 seconden sneller dan de Rus. Ruim 1,25 seconden gemiddeld per kwalificatie. In een sport waarin duizendsten van een seconde het verschil maken, is dat een kloof waar niet overheen te kijken valt.

Op de ranglijst staan in de eerste kolom de coureurs die over vier kwalificaties sneller waren dan hun collega. Onderaan staat Lewis Hamilton en dat betekent dat hij en teamgenoot Nico Rosberg het meest evenwichtige kwalificatieduo van het veld zijn. In vier kwalificaties is het verschil in het voordeel van Lewis Hamilton 0,034 seconden. Exact de tijd die het kost om één keer met je ogen te knipperen. Als een coureur in de kwalificaties geen tijd heeft gezet, telt die kwalificatie niet mee voor het onderlinge duel.

Onderstaande lijst wordt na iedere kwalificatie bijgewerkt. De heren van Red Bull kunnen er na de Spaanse Grand Prix twee keer in voorkomen, omdat met ingang van Spanje in het Red Bull-kamp het kwalificatieduel vanaf nul begint. Het getal achter de naam geeft het aantal keren weer dat de coureur zijn teamgenoot voor was.

De ranglijst na de Grand Prix van Rusland in Sotsji

Daniel Ricciardo 4 Daniil Kvyat 0 5,039
Marcus Ericsson 3 Felipe Nasr 1 3,258
Pascal Wehrlein 2 Rio Haryanto 1 1,433
Sebastian Vettel 3 Kimi Raikkonen 1 1,130
Kevin Magnussen 3 Jolyon Palmer 1 1,066
Valtteri Bottas 3 Felipe Massa 1 1,030
Romain Grosjean 3 Esteban Gutierrez 1 0,473
Fernando Alonso 2 Jenson Button 1 0,340
Nico Hulkenberg 1 Sergio Perez 3 0,152
Stoffel Vandoorne 1 Jenson Button 0 0,064
Carlos Sainz 1 Max Verstappen 3 0,052
Lewis Hamilton 2 Nico Rosberg 1 0,034
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s