De winnaars en verliezers van de dadendrang bij Red Bull: deel 3

Twee winnaars

Red Bull
Ik denk dat Dr. Helmut Marko woensdagavond 4 mei zichzelf beloond heeft met een goed glas wijn nadat hij Max Verstappens handtekening onder een langjarig contract kreeg. Het grootste talent dat de Formule 1-wereld in lange tijd zag, ligt tot waarschijnlijk 2020 onder contract bij Red Bull. Na een eerste glas las hij nog even een persbericht dat was opgesteld om dat vervolgens online te laten zetten. Rond 00.30 uur in de nacht van woensdag op donderdag was het gerucht dat woensdagavond de kop opstak daarmee bevestigd.

Ik zie nu al uit naar het boek dat ooit zal verschijnen waarin deze fase in Verstappens carrière uit de doeken wordt gedaan. Wat er zich precies heeft afgespeeld tussen zondag 1 mei en donderdag 5 mei zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Heeft de Verstappen-clan hoog spel gespeeld en met de vuist op tafel geslagen? Of is het initiatief toch geheel en al van Marko gekomen. Dat er weinig vleiende woorden zijn uitgewisseld tussen vader Jos Verstappen en teambaas van Toro Rosso Franz Tost is wel duidelijk. De ruzie is door een flink aantal mensen gezien. Toch verbazingwekkend dat daar zo weinig berichten over in de pers zijn verschenen. En waarom zaten de heren M. en J. Verstappen, R. Vermeulen en H. Marko zo gezellig keuvelend voor de hospitality unit van Red Bull. Een plaatje voor de buitenwereld? Kijk eens hoe goed wij het samen kunnen vinden? Kvyat moet bij het zien van die foto zijn stoeltje onder zijn achterste heet hebben voelen worden. Max is natuurlijk al een tijdje hottest property  en Verstappen sr. en manager Vermeulen wisten dat natuurlijk donders goed. Alleen al van kijken naar Ferrari en Mercedes werd Red Bull-hardliner Marko een beetje zenuwachtig. Voorlopig hoeft hij zich geen zorgen meer te maken, Verstappen vertoont de komende jaren zijn uitzonderlijke kunsten bij Red Bull en heeft daarmee voorlopig twee goedlachse heren op het affiche staan. En Marko nam nog een slokje…

max

Max Verstappen
Ik probeer me al een week in te denken hoe Max zich moet voelen. Ik hoop dat hij het euforische gevoel dat hem overvallen zal hebben nog vaak zal voelen in zijn carrière. Zou een teken zijn dat er nog veel mooie dingen gaan volgen. Drie dagen sliep Max er slecht van, degene die zegt dat hij altijd goed slaapt. Zegt iets over de storm die in zijn hoofd is opgestoken nadat hij Kvyats stoeltje in de wacht sleepte.
Ik geloof hem niet als hij zegt dat hij zonder verwachtingen naar Spanje is afgereisd, maar ik geloof hem wel als hij zegt dat hij geen bijzondere druk voelt. Als je van de Formule 3 in de Formule 1 gekatapulteerd wordt en je houdt vanaf de eerste snelle meters je hoofd meer dan boven water dan heb je geen last van druk, ook niet als je van Toro Rosso doorgekatapulteerd wordt naar Red Bull Racing.
Max was in 23 races in staat om dingen te doen die niemand met een Toro Rosso voor mogelijk hield en met de Red Bull zal dat niet veranderen. Als je ervan uitgaat dat Max meer uit een auto kan halen dan er in potentie in zit, wat mij betreft het kenmerk van grote kampioenen, dan zal hij ook met de Red Bull dingen kunnen die niet voor mogelijk werden gehouden. Als hij met een Toro Rosso twee keer vierde kan worden, dan kan hij met een Red Bull op het podium komen en op dagen dat het allemaal zijn kant opvalt, zelfs winnen.
Persoonlijk zie ik Monaco als eerste echte testcase. Zijn tweede plaats in de eerste vrije training vorig jaar in het vorstendom bevestigde wat we allemaal al weten: in de nauwe straten van Monaco maakt de rijder meer het verschil dan op andere circuits. En in Monaco heeft hij er al een Grand Prix-weekeinde en een test opzitten. Moet voor Max voldoende zijn om met zijn Red Bull dingen te doen die volgens de wetten van de natuurkunde met een Formule 1-auto niet kunnen. Maar voor Max Verstappen gelden andere wetten…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s